Behind The Music

Bayan Arıza tarafından 8 - Şubat - 2011 tarihinde yazıldı.

NTV'de 3 haftadır her Cuma izlediğim "Behind the Music" ten kendime notlar çıkardım. Ama sizinle de paylaşmadan edemedim. Bunlar önemli notlar, hepimizin bilmesi lâzım.

I.BÖLÜM (Behind The Music – 1971):

– Siyaset ve müzik 1970 yılına damgasını vurmuş.

– O dönemin gündemdeki grupları: BEATLES, LED ZEPPELIN, JEFFERSON AIRPLANE, JIMI HENDRIX, BLACK SABBATH.

 

– Öğrenci olayları ABD tarihinin en kötü olayları arasında. Ohio Kent State Üniversitesi'nde çıkan çatışmada -Amerikan güçleri ve öğrenciler arasında- 4 öğrenci ölüyor. 2'si 19, 2'si 20 yaşında. Bu Ohio olayından sonra insanlar tek güç oluyor.

– Crosby, Stills, Nash&Young muhteşem bir şarkı yazıyorlar ve ismini de "Ohio" koyuyorlar.

– 10 gün sonra Jackson State'de yine olaylar başlıyor ve 12 tane öğrenci yaralanıyor. ABD ayaklanıyor. Nixon başkan bu arada ve Kamboçya'ya haksız bir saldırı yapıyor. Olaylar büyüyor.

– En büyük ekoller JANIS JOPLIN ile JIMI HENDRIX . Onlar Sınır tanımıyor ve sonuna kadar gidiyorlar. Janis 18 Eylül 1970'te ve hemen ardından Jimi Hendrix 4 Ekim 1970'da aşırı dozdan ölüyorlar. İkisi de 27 yaşında (tıpkı COBAIN gibi, MORRISON gibi).

– Janis ve Jimi'nin ölümü ile gençlik sarsılıyor ve olaylar biraz olsun duruluyor.

– Joni Mitchell diye bi hatun var. O da iyi. gitarını alıp, protest şarkılar söylüyor. Tam bu noktada Charles Manson diye bi adam çıkıyor ve vakti zamanında sesini beğenmeyen Terry'nin evini müridleri ile basıyor. Adamları kesip, biçiyorlar. Adam, Beatles'tan ilham aldığını söylüyor ve ömür boyu hapse mahkum ediliyor.

– Bu sırada Mei Lai katliamı yaşanıyor. Amerikan askerleri Kamboçya'da bi köyü basıp, herkesi öldürünce bunu yöneten William Caley'de ömür boyu hapse mahkum oluyor.

– 1970'lerin sonunda The Carpenters çıkıyor. Bayan bir vokalisti var ve "Close to you" adlı şarkıları cok tutuluyor.

– Neil Diamond ve Simon&Garfunkel popülerleşiyor.

– O dönemi yaşayan öğrencilerle yapılan röportajlarda hep şunu söylüyorlar özetle: "1970 yılı bir delik gibiydi, herkes oradan geçti."

II. BÖLÜM (Behind The Music – 1972):

– 1972'de Rock'n'roll devrimine olan inanç yitirildi. Bazı müzisyenler saldırganlaştı (Alice Cooper), bazıları iç dünyasına döndü (Carly Simon).

– Nixon'un 72 yılı için büyük planları vardı. Vietnam Savaşı'nı bitirmek istiyordu. Ancak savaş karşıtları Nixon'un bunu yeni seçim kampanyası için yaptığını düşünüyorlardı. Savaş kaybedilmişti. Herkes bunu biliyordu. Don Mcleon diye bir herif "American Pie" adlı şarkısı ile çatışmada yorgun düşmüş Amerikalıların damarına bastı.

– Bu arada, John Lennon seçim başlamadan önce Amerika turnesi düzenlemek istiyordu. İlk kez oy kullanacakları etkilemek ve savaş karşıtı oy vermelerini sağlamak istiyordu. Mart ayı başında hükümet Lennon'u sınır dışı etmek için çalışmalara başladı. 
-Rolling Stones Amerika'yı sallıyordu. Carly Simon, Paul Simon, Joni Mitchell, Cat Stevens ve James Taylor o dönemin parlayan yıldızlarıydı. Bu müziği dinleyenler kendi iç dünyalarına çekildiler. Ancak 1972'nin duygusal müziği herkese göre değildi. Alice Cooper popülerleşti. Amerikalı gençleri büyülerken, ailelerine de korku saldı.

– Nixon, zafer kazanmaktan vazgeçmişti. Askerlerini geri çekti. Vietnam'daki 1 buçuk milyon askerden sadece 70 bini kaldı. Nixon artık savaşı havadan sürdürecekti.

– Bu dönemin gözde filmleri; Dirty Harry, Otomatik Portakal, Superfly'di.

– 22 yaşındaki Stevie Wonder çok yaratıcı Afrika kökenli Amerikalıydı. Beyazlara çalıyordu. "Supersatition" adlı şarkısı bir numaraya kadar yükseldi.

– 1972'de Dony Osmond "Puppy Love"i söylerken kadın hareketi de şekillenmeye başladı. Gloria Steinem, Kadın hakları mücadelesinde sözcü oldu.

– Lennon susturuldu. Avukatları ABD turnesini iptal etmesini istediler. Ancak Lennon dünyanın neresine giderse gitsin savaşa karşı olacağını ve fikrini sonuna kadar savunacağını söylüyordu.

– 1972'de cinsel devrim alev aldı. Özgür seks partileri yapılır oldu. Playboy'un en güzel yıllarıydı.

– Müzik yepyeni bir kimliğe büründü ve David Bowie "Ziggy Stardust" ile sahneye cıktı. Rock'ın sınırları ebediyen ortadan kalktı. Müzik artık endüstri haline geldi (hatırlarsınız 'Velvet Goldmine' filmi bu dönemi anlatır, izlemeyenlere tavsiye ederim).

– John Lennon, Amerikan Göçmen Bürosu ile 3 yıl savaştı ve 1975'te Yeşil Kart aldı. Oysa sadece "barışa şans tanıyın" diyordu.

– Steely Dan, America, Eagles gibi müzisyenler sahnelerdeydi.

– 1972 yılı da böyle geldi geçti…

III. BÖLÜM (Elvis'in Ölümü – Disco ve Punk'ın Yükselişi – 1977):

– Elvis Aron Presley 42 yaşında kalp yetmezliğinden öldü. Kimilerine göre protestan bir aziz, kimilerine göre gerçek bir fenomendi.

– Ölümünden sonra Punk- Disco çekişmesi ortaya çıktı. Yeni kuşak müzisyenler için hiçbir engel kalmamıştı. Elvis'in ölümü bir semboldü aslında.

– Eylül 1977'de SEX PISTOLS diye bir grup peydah oldu ve İngiltere listelerinde 1 numaraya kadar yükseldiler. Sid Vicious çok acımasızdı. Hatta gruptaki Steve Jones gitar çalmayı bile bilmediğini söylüyordu. "Şöyle birkaç akor biliyordum, bu da yetiyordu" diyordu. Enstrüman çalmak dezavantajdı. Önemli olan, rock gruplarının yaptıklarını yapmaktı.

– 1977'de The CLASH çıktı ve onlar da İngiltere listelerinde 12 numaraya kadar yükseldiler. A.B.D. piyasalarına girişleri ise birkaç sene sonra olacaktı.

– Elvis Presley'in ölümünden 2 ay sonra "yeni Elvis" meydanlardaydı. Kendisine ELVIS COSTELLO diyordu. O dönem için çok önemli bir müzisyendi (Kanımca hâlâ çok iyi bir müzisyen ve kendisini de pek severim).

– Lynrd Skynrd popülerleşmişti. Ancak Ronnie Van Lat'ın ölümü başta grup üyeleri olmak üzere o dönemin gençlerini derinden sarstı. Ronnie'nin ölümü ise gerçekten çok vahimdi. Grup üyeleri uçakla seyahat ederken uçakları alev aldı. Yere çakıldı ve patladı. Ronnie dışarı fırladı. Başını ağaca çarptı ve oracıkta öldü. Bu, Güney Rock için büyük kayıptı.

– O dönemin popüler grupları TALKING HEADS, SEX PISTOLS, CLASH gibi gruplardı.

– 1977 yılının sonunda punk doruğa ulaşmıştı.

– Travolta'nın SATURDAY NIGHT FEVER'iyla disco çağı başladı. Filmin soundtrack'i ile BEE GEES 28 milyon satarak "en çok satan albüm" ünvanını aldı. 2 yıl içinde disco müzik düşüşe geçti.

– FLEETWOOD MAC en iyi grup seçildi.

Derleme: Yasemin Kanat